Traficom tutkimus vs Vihreä utopia

Kolmen kuukauden matkapäiväkirja -tutkimus vs yhden päivän tunnelmat puhelimitse. Oikea tutkimus vastaan johdatteleva ja valikoiva mielipide- ja asennekysely. Huolestuttavaa, että näitä käytetään kaupungin päätöksenteon perusteena. Tämä tulee veronmaksajille kalliiksi.

Traficom Henkilöliikennetutkimus 2023 verrattuna Kaupunkisuunnittelun informaatiomuotoilijoiden kooste Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2023:sta

Traficom Henkilöliikennetutkimus 2023
Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten liikkumista ajanjaksolla 1.9.-30.11.2023 matkapäiväkirjan avulla.

Matkaluku on matkaa/henkilö/vuorokausi
Kaikki asunnon ulkopuolelle tehdyt matkat esimerkiksi lähikaupassa käynti on mukana matkaluvussa. Matkaluku oli 2,4 matkaa vuorokaudessa. Kaikista kotimaanmatkoista tehtiin syksyllä 2023 henkilöautolla 55%, jalan 23%, joukkoliikenteellä 10% ja pyörällä 9%.

Matkasuorite on kilometriä/henkilö/vuorokausi
Matkasuorite kuvaa paremmin työmatkaliikkumista kuin matkaluku. Päivittäin kuljettiin keskimäärin 34 kilometriä. Keskiarvo matkan pituus 14,3 kilometriä. Kotimaanmatkojen suoritteesta 74% tehtiin autolla, joukkoliikenteellä 18%, jalan 3% ja pyörällä 2%.

Traficom tutkimus on erittäin perusteellinen, siinä määrätyn päivän aikana kaikki asunnosta ulos tehtävät matkat kirjataan ylös. Matkapäiväkirjaa pidettiin kolmen kuukauden ajan. 

Etätöitä tekevien määrä kasvoi edellisestä vuodesta 31%:sta 35%:iin työssäkäyvistä.
Tässä tutkimuksessa seurataan myös liikkumattomuutta, eli henkilö ei tehnyt tutkimuspäivän aikana yhtään matkaa asunnon ulkopuolelle. Tutkimuksessa on mukana myös lapset ja eläkeläiset. Liikkumattomien osuus kaikista suomalaisista on 21%, suomalaisia on 5,58 miljoonaa eli karkeasti laskien 1,1 miljoonaa suomalaista (0-5 vuotiaat pois) ei liikkunut päivän aikana asunnosta ulos. Pelottavaa.

Kaupunkiympäristön teettämä puhelinkysely 2023
Puhelinhaastattelu, jossa kysytään edellisen päivän kolmea matkaa Helsingin sisällä (aamu, päivä, ilta), ja esimerkiksi Lauttasaaresta Tapiolaan suuntautunut kauppareissu ei kuulu kyselyn piiriin. Espooseen, Kauniaisiin, Vantaalle tai Sipooseen suuntautuneet matkat on suljettu tästä kyselystä ulos. Tästä syystä näissä on erittäin suuret erot. Tämä kysely ei anna oikeaa kuvaa helsinkiläisten liikkumisesta.

Vihreiden mantraan kuuluu: 63% kantakaupungin katutilasta on varattu autoille eli kadut – entä pysäköintipaikat? 21 prosentissa matkoista käytettiin henkilöautoa (täysin eri kuin Traficom 2023 tutkimus 74%), joukkoliikenteen osuus 24%  (18%) sekä pyöräilyn osuus 11% (2%). Kantakaupungin perinteinen määritelmä on Helsingin niemi Oopperalta etelään. Tähän kyselyyn on otettu postinumeroalueita lisää hyvin valikoiden mm. Kalasatama, Kallio, Pikkuhuopalahti ja Jätkäsaari, mutta jätetty pois koko Lauttasaari, Munkkiniemi ym.

Ihmettelen miksi kaupunki käyttää rahaa näihin kyselyihin, kun Traficom tekee oikeaa ja perusteellista tutkimusta ihan viranpuolesta. Tässä koosteessa myös väitetään, että kantakaupungin kotitalouksista yli puolet on autottomia – kuka uskoo? Traficomista löytyisi tämä tieto melko helposti ja kuluttomasti. 

Eikö Traficomin tutkimuksesta tule Vihreiden haluamaa tulosta?

Edellinen
Edellinen

Salmisaaren voimalaitos lopetti kivihiilenpolton maaliskuussa 2025

Seuraava
Seuraava

”Pikaratikka” on juna